In 1976 is Henk begonnen op de boerderij aan de Scholtensteeg in Zwolle. Medio 2006 heeft de familie van der Steege het melkveebedrijf verplaatst naar Marknesse voor de uitbreiding van de stad Zwolle. In 2001 is het land aan de Scholtensteeg verkocht en zijn de plannen voor een nieuw melkveebedrijf ontwikkeld. Henk en Erna hebben veel melkveebedrijven in het binnen- en buitenland bezocht om ideeën op te doen. 

henk-erna.jpg

Henk van der Steege: ‘De stal voor 600 koeien staat haaks op de wind en is ruim en licht. Elke koe heeft één ligplek en één voerplek. De boxen zijn ruim en ingestrooid met digistaat. De ventilatie is maximaal, de emissie minimaal.

In 2003 is de nieuwe locatie voor het melkveebedrijf gevonden aan de Luttelgeesterweg 5-7 te Marknesse. Het waren vier naast elkaar liggende akkerbouwbedrijven. Voor de realisatie van de plannen moesten de bestaande gebouwen van de twee aan elkaar grenzende erven plaatsmaken voor wat er nu staat. Alle gebouwen zijn in samenhang met elkaar ontworpen. De kleuren en materialen ondersteunen dit. De Noordoostpolder is ingericht naar de architectuur van de Delftse School met een sobere en eenvoudige bouwstijl, zoals veel toegepast in de na-oorlogse tijd. Deze elementen vindt u terug in het bedrijf. Zo is er eenvoud in de vier daken toegepast. De voorbouwen van de veestallen breken de lengtes van de 180 meter lange stallen. Aluminium kozijnen en de gevel van mintgroen policarbonaat zijn nieuwe toepassingen. Ook hier zal de karakteristieke groen singel bescherming gaan geven tegen de harde wind in de Noordoostpolder en het visuele beeld complementeren in het karakteristieke polderlandschap.